Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Πολιτισμός

"Προχθές την ώρα που 3,500 επισκέπτες είχανε κόψει εισιτήριο και είχαν δει ή έβλεπαν την Ακρόπολη, είχαν ταυτόχρονα φωτογραφήσει και τους συντηρητές των μνημείων,που με τα κόκκινα , κίτρινα, μπλε κράνη τους κατέβηκαν με μικρά πανό στην είσοδο και διαμαρτυρήθηκαν σε όλες τις γλώσσες,που το υπουργείο Πολιτισμού δεν τους έχει πληρώσει από τον Οκτώβριο τις προσθετές αποδοχές που τους οφείλει .
Υποτίθεται ότι ο αρχαίος πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος βασιλικός θολωτός τάφος, που εικάζεται ότι είναι του Νέστορα, στην Περιστεριά Μεσσηνίας, μαζί με τους δυο μικρότερους γύρω του ,έχει χορταριάσει σε ύψος πάνω από 1,5μ(!) , όπως και όλος ο λόφος , που είναι περιφραγμένος, με λουκέτο στην είσοδο , με εγκαταλελειμμένο το φυλάκιο και με την πινακίδα για τις ώρες επίσκεψης του κοινού να κοιτά θλιβερά το τοπίο.
Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Μυστράς έκλεινε από τις 3μμ.όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα , που ανοίγουν στις 8,30το πρωί!
Πόση απολιτισιά και σταρχιδισμό μπορεί να κουβαλάει το υπουργείο και η Κυβέρνηση με τα ψιχία τους και οι υπηρεσίες του , υποτιθέμενου, πολιτισμού, που συμπεριφέρεται σαν σατράπης προς υπηκόους?
Ποια μαρμαρά θέλουν όλοι αυτοί , που δεν είναι ούτε για να τα σφουγγαρίζουν?"

Δανείστηκα αυθαίρετα από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"το παραπάνω κείμενο από την στήλη "ο καιρός ".
Εκφράζω και εγώ την ευαισθησία μου προς τους αρχαιολογικούς χώρους και κατ' επέκταση στον πολιτισμό.
Εισπράττουν τεραστία ποσά ,αλλά τους αρχαιολογικούς χώρους τους αφήνουν και χορταριάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: