Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ο Σερ


Ο Σερ Βασίλης Μαρκεζίνης μίλησε χθες το βραδύ στο Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια του Megaron Plus . Το θέμα "Σκοτεινό Μεγαλείο . Η προσωπικότητα μεγάλων δημιουργών μέσα από τα έργα τους" . Παρακολούθησα αυτή την παρουσίαση .Ο ομιλητής στάθηκε στην προσπάθεια του να εξερευνήσει τον χαρακτήρα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Jacques- Louis David .Ο David έζησε κατά την περίοδο της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Ο Σερ Μαρκεζίνης δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί και στο αριστούργημα του David που απεικονίζει τον μεγάλο επαναστάτη Marat.
Πως ωμός ένας Σερ θα μπορούσε να κατανοήσει τις πράξεις ενός επαναστάτη, στις οποίες και αναφέρθηκε, αφού ο ίδιος είναι ένας γόνος της Αστικής Τάξης?
Μπορεί ένας αστός να κατανοήσει ότι , όποιος συμμετέχει σε μια επανάσταση και μάλιστα από ηγετική θέση δεν σπέρνει στο δρόμο ροδοπέταλα?
Πως να κατανοήσει ένας αστός ότι , όταν μια επανάσταση επαγγέλλεται , ελευθεριά , ισότητα αδελφότητα ,αυτοί που θα σταθούν εμπόδιο δεν έχουν τύχη?
Κατανοώ τις θέσεις του Σερ Μαρκεζίνη απέναντι στον επαναστάτη Marat.
Όσον αφορά το σκοτεινό μεγαλείο των μεγάλων δημιουργών ως προς την σεξουαλική τους συμπεριφορά , δεν νομίζω ότι συγκινεί κανένα σήμερα.
Ούτε και αυτούς τους ιδίους τους μεγαλοαστούς, που τον πλαισίωσαν στην χθεσινοβραδινή ομιλία , ενθουσίασε.
Είναι λυπηρό να έρχονται Έλληνες που πρόκοψαν εις Εσπερίαν μέχρι και του τίτλου του Σερ , να τους παρέχεται το Μέγαρο Μουσικής και να ασχολούνται με το αν είχε βιτσιά Wolfang Amadeus Mozart, όταν έγραφε τα υπέροχα μουσικά έργα του.
Κύριε καθηγητά της Νομικής σχολής των πολλών πανεπιστημίων της αλλοδαπής ,άλλα θα θέλαμε να ακούσουμε εμείς εδώ οι ιθαγενείς.
Τι θα θέλαμε?
Βρείτε το μονός και όταν ξανάρθετε μας το λέτε.
Το Μέγαρο, θα σας το έχει στη διάθεση σας ο κ. Χρήστος Λαμπράκης.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

...όραμα δεν μπορεί να εμπνεύσει κανείς πια...

...κι αν υπάρχει ποιός θέλει να τον βρει;

Φιλιά βρόχινα...

rvagos είπε...

Σωστό να παλέψουμε εμείς να δώσουμε και να πάρουμε έμπνευση από τους δίπλα μας.
Απόψε αν μη τι άλλο θα κάνω τον καλύτερο ύπνο.Γνώρισα μια καλή νεράιδα.