Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Μήπως έχει κανείς αντίρρηση?


«Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε»


• L’ echo,
• Παπανδρέου
L’ echo: Ήξερε επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στις 27/10 ότι το τέλος του ήταν πολύ κοντά
«Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε», αναφέρει στο σημερινό κύριο άρθρο της, που ασχολείται με την Ελλάδα, η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «L’ echo».

Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει τα εξής:

«Μα, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής; Πριν ο Παπανδρέου ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, πριν από μόνο μία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ήταν ακόμη φερέγγυος συνομιλητής των ευρωπαϊκών Καγκελαριών.

Με το ολίσθημά του, εξανάγκασε τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης να "καούν", προσεγγίζοντας ένα απαγορευμένο θέμα, μέχρι τότε απαραβίαστο: το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έσπασε.

Ολίσθημα, όντως; Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ τι είχε ο Παπανδρέου στο νου του, εκείνη τη Δευτέρα. Αλλά είτε συνειδητοποίησε, είτε όχι, τις σεισμικές συνέπειες της εξαγγελίας του, δεν έχει πια μεγάλη σημασία. Απέσπασε μία πολύτιμη πολιτική νίκη.

Ήξερε, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου, ότι το τέλος του ήταν πολύ κοντά. Στην Ελλάδα οι αντίπαλοί του, ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, τον υπέβαλλαν σε αφόρητες πιέσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, χαρίζοντας, θέλοντας και μη, το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στον κύριο αντίπαλό του, ήξερε ήδη ότι είχε μόνο λίγους μήνες χρόνο. Στην παρούσα συγκυρία, το να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα.

Αλλά, αφού απεκάλυψε το εύρος της δημοσιονομικής τρύπας που είχαν σκάψει οι προκάτοχοι του, αφού εργάστηκε σαν διάολος για να βγει η χώρα του από το χαντάκι, δεν εννοούσε να οδηγηθεί άδοξα προς την έξοδο.

Εξ’ ου η θεαματική πράξη, αντάξια ενός μυθιστορήματος του Κάφκα. Τι το καλύτερο από αυτό το αδύνατο δημοψήφισμα, για να ξεπεράσεις τις διαμάχες τακτικής; Τι το καλύτερο από την απειλή του λαού για να εξαναγκάσει μία βραδύνοα αντιπολίτευση να συμμαχήσει με το μοναδικό φερέγγυο σχέδιο;

Παρά την πικρή γεύση που αφήνει στην Ευρώπη, ο Παπανδρέου κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα το σοκ που χρειαζόταν για να συσπειρωθεί γύρω από το σχέδιο της 27ης Οκτωβρίου. Εγκαταλείπει τη θέση του με ψηλά το κεφάλι και το κόμμα του είναι σε θέση ισχύος. Ήρωας παρά τη θέλησή του ή παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε».
Μηπως εχει κανεις αντιρηση?

4 σχόλια:

squarelogic είπε...

Άμα τους αρέσει τόσο ας τον πρσλάβουν για δικό τους πρωθυπουργό...

rvagos είπε...

Φιλε δεξου ψυχραιμα μια αλλη αποψη.

rvagos είπε...

Απ' οτι ειδα επισκεπτομενος το blog σου της κουλτουρας φαινεσαι .
Μπορεις να μου πεις τι παραγεις για να βγει η πατριδα απο το αδιεξοδο?

squarelogic είπε...

πρασινα και μπλε πλαστικά σημαιάκια για αφελείς...
-)