Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


href="http://1.bp.blogspot.com/_v9NKkkWxXQo/Sj5Uc35RdkI/AAAAAAAAAaE/9lSyf3OLlZQ/s1600-h/001.jpg">

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης , όπως το θαυμάσαμε σήμερα!!!
Πιο κάτω μια εργασία φοιτητική που είχα κάνει στο πανεπιστήμιο το 2003.
Δεν θέλω σήμερα να φανώ κακός και να σχολιάσω ορισμένους "προοδευτικούς" δημοσιογράφους τι έγραφαν τότε και τι γράφουν τώρα.
Το είδα πρώτος από τους πρώτους κοινούς θνητούς φυσικά.
Ξεναγός ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΝΛΗΣ.
ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ τιμή σ' αυτή η χώρα που έχει τέτοιους δάσκαλους.
ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!



ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ




«Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όνειρο της Μελίνας Μερκούρη, είναι μια υποχρέωση μας απέναντι στο μείζον μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων προσδίδει ένα ιδιαίτερο συμβολικό βάρος στο Μουσείο που θα στεγάσει μοναδικά αριστουργήματα της κλασσικής αρχαιότητας, Με την ολοκλήρωση του το Μουσείο ελπίζουμε ότι θα είναι το ίδιο ένα αρχιτεκτονικό μνημείο αλλά και ένα διεθνές μουσειολογικό πρότυπο.
Η κορυφαία αίθουσα του Μουσείου σχεδιασμένη για τα γλυπτά του Παρθενώνα θα παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βλέπει τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα συγχρόνως με το ίδιο το αρχαίο κτίριο από το οποίο προέρχονται. Σ'αυτήν τη μοναδική αίθουσα δεν μπορεί παρά να ενωθούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφοντας στον τόπο τους.
Κατά τον τρόπο αυτό το νέο Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργεί ως το πιο ισχυρό και εμπράγματο επιχείρημα για την επιστροφή των Μαρμάρων».

Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός Πολιτισμού


Το 1994 ψηφίζεται νόμος για την ίδρυση Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ο νόμος αυτός προβλέπει την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και επωνυμία : «Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης» (ΟΑΝΜΑ).








Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Δημήτριος Παντερμαλής, Αρχαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης, Πρόεδρος.
Μανώλης Κορρές, Αρχιτέκτων,ΚαθηγητήςΕΜΠ,Αντιπρόεδρος.
Βασίλης Χανδακάς, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Εντεταλμένος Σύμβουλος.
Κωνσταντίνος Αλαβάνος, Δικηγόρος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΤ,
Άγγελος Δεληβοριάς, Αρχαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντής του Μουσείου Μπενάκη.
Βαρβάρα Μπελεζίνη, Τοπογράφος Μηχανικός, Ειδική Γραμματέας του Διοικητικού Τομέα Προγραμμάτων και "Εργων Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟ.
Μαρία Πατελάρου, Αρχιτέκτων, Σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Κωνσταντίνος Συρμακέζης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής ΕΜΠ.
Έβη Τουλούπα, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Δ/ντρια Ακροπόλεως,







Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟY ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Εκτός από την ανεπάρκεια για τη στέγαση και παρουσίαση των διάσημων ευρημάτων του Βράχου, το υπάρχον Μουσείο της Ακρόπολης αδυνατεί να περιλάβει στην έκθεση του όλα τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που χρειάστηκε να κατεβούν από τη θέση τους στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης. Γι' αυτό η Πολιτεία έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στην ανέγερση ενός Νέου Μουσείου. Στο Μουσείο αυτό θα εκτεθούν τα γνωστά αριστουργήματα αλλά και σπουδαία αγάλματα που ανασυγκροτήθηκαν από τα θραύσματα τους, κομμάτια από τα αετώματα του ναού που έχουν πρόσφατα ανασυντεθεί (επτά νέες μετώπες από τον Παρθενώνα), αρχιτεκτονικά γλυπτά και μοναδικά αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτιρίων που συνενώθηκαν από τα κομμάτια τους. Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας αναμένεται να εκτεθούν μαζί με τα γλυπτά των μετοπών της ζωφόρου και των αετομάτων του Παρθενώνα και αυτά τα γλυπτά που βίαια απέσπασε ο Έλγιν από το μνημείο και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Τέλος, θα πρέπει να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο τα έργα που φυλάσσονται στις αποθήκες, απρόσιτα στους επισκέπτες, καθώς και όσα μένουν ακόμη εκτεθειμένα στο ύπαιθρο. Τη στενότητα του υπάρχοντος Μουσείου επιτείνει ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (1998-2000) επισκέπτονται την Ακρόπολη κάθε χρόνο 1.600.000 άτομα. Τις ημέρες αιχμής οι επισκέπτες υπερβαίνουν τους 10.000 ημερησίως.
Οι παραπάνω λόγοι, αλλά και η αδυναμία εκσυγχρονισμού και επέκτασης του παλιού μουσείου καθιστούν επιβεβλημένη και πιεστική την ανάγκη να ανεγερθεί ένα ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοδοξεί να παρουσιάσει όλα τα σημαντικά ευρήματα του Βράχου στην πληρότητα τους, συμπληρώνοντας την ως τώρα ελλιπή εικόνα. Κεντρικοί άξονες του εκθεσιακού προγράμματος είναι τα σύνολα των δύο Ακροπόλεων : της αρχαϊκής και της κλασικής. Ότι προηγήθηκε και ό,τι ακολούθησε θα παρουσιασθεί με αντιπροσωπευτικά ευρήματα. Αυτή η επιλογή δικαιώνεται από τα ίδια τα ευρήματα, τα οποία όχι μόνο σε ποιοτικά αλλά και σε ποσοτικά μεγέθη συνωστίζονται στις δύο περιόδους των κεντρικών αξόνων της έκθεσης. Ο μεσαίωνας και οι χρόνοι της Τουρκοκρατίας στην Ακρόπολη θα μπορούν να αναδειχθούν με ειδικές εκθέσεις στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Νέου Μουσείου ενώ το πρόγραμμα των αναστηλωτικών έργων της Ακρόπολης θα εκτίθεται στο υπάρχον Μουσείο του Βράχου.
Ο κεντρικός στόχος του εκθεσιακού προγράμματος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι η πληρέστερη δυνατή παρουσίαση των μνημείων που καταξιώθηκαν από την ιστορία ως μεγάλα μνημεία και διαχρονικά έργα για τον οικουμενικό πολιτισμό. Τα έργα αυτά είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η δημοκρατία, η δραματική τέχνη και η ελευθερία της σκέψης. Παράλληλα το Νέο Μουσείο περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του και τα ευρήματα των υπωρειών της Ακρόπολης προσθέτει στο υψηλό ύφος των κλασικών έργων την καθημερινή και πιο ανθρώπινη πλευρά της ζωής με έργα που αναφέρονται στον ανθρώπινο πόνο και την θεϊκή «αντίληψη» (Ασκληπιείον) ή στην ανεκπλήρωτη προσδοκία της χαράς του γάμου (Ιερό Νύμφης). Τέλος, η επιτόπια ανασκαφή θα οδηγεί τον επισκέπτη με περίπατο ανάμεσα σε μνημεία που αντιπροσωπεύουν τη δραματική φάση του τέλους του αρχαίου κόσμου και της ανατολής της νέας εποχής.


ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η παρέμβαση στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και στην ευρύτερη
περιοχή, συνδεδεμένη με το γενικό πλαίσιο του έργου της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας που ως πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας που συγκεντρώνει το 40% και ο πλέον του πληθυσμού της Ελλάδας. Είναι μία πόλη που μέσα στην ιστορική πορεία της περιβλήθηκε από την αίγλη της κοιτίδας του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Η ιστορική αυτή πορεία έχει αφήσει στην Αθήνα σημαντικότατα μνημεία, ζωντανούς μάρτυρες του πολιτισμού όλων των περιόδων της ζωής της.

Ο πολιτισμικός χώρος της Αθήνας που τον συνθέτουν οι αρχαιολογικοί της χώροι, τα βυζαντινά μνημεία, τα νεοκλασικά κτίρια, μαζί με τη φύση και το τοπίο της αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά, έναν ανεξάντλητο πλούτο για την ανάπτυξη της πόλης. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερη πυκνότητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είτε σε μεγάλα σύνολα όπως είναι κυρίως τα αρχαία μνημεία (Ακρόπολη και Νότια Κλιτύς της Ακρόπολης, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Ακαδημία Πλάτωνος) και τα νεώτερα, είτε ως σύνολα (περιοχές Πλάκας, Ψυρρή, θησείο, Γκάζι), είτε σε μεμονωμένα μνημεία διάσπαρτα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, κυρίως αρχαιολογικοί χώροι που προήλθαν από μεμονωμένες ανασκαφές (περιοχή Πλάκας) και Βυζαντινά Μεταβυζαντινά και Νεώτερα Μνημεία.
Η περιοχή με τα περισσότερα μεμονωμένα μνημεία και σύνολα οριοθετείται σε μια έκταση με κέντρο την Ακρόπολη, που ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο, αγκαλιάζει την Ακρόπολη και φτάνει στην Ακαδημία Πλάτωνος. Μέσα στην ζώνη αυτή υπάρχουν περιοχές με έντονο ιστορικό, αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό, μνημειακό, και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Τέτοιες είναι: η Ακαδημία Πλάτωνος, το Δημόσιο Σήμα, η Ιερά Οδός, το θησείο, ο Κεραμεικός, η περιοχή του Ψυρρή, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πλατεία Μοναστηρακίου, η Πλάκα, τα Αναφιώτικα, ο Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου, Πνύκα, Αστεροσκοπείο), η Ακρόπολη και τα μνημεία της, ο χώρος Μακρυγιάννη, όπου γίνεται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ολυμπιείο, ο Αρδηττός και το Παναθηναϊκό στάδιο, το Ζάππειο και η περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου.



Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Η αρχιτεκτονική μορφή του νέου Μουσείου φιλοδοξεί να παρουσιάζει ισορροπημένη σχέση με το Βράχο της Ακρόπολης, να λάβει υπόψη της το διατηρητέο κτίριο Weiler και να υπαγορεύσει την όψη του σταθμού του μετρό. Αποφασιστικό στοιχείο της χωροθέτησης είναι η στροφή του Μουσείου προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και τον πεζόδρομο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου πρέπει να συνθέτει το αρχιτεκτονικό όραμα με τις ανάγκες του χρήστη. Το Μουσείο αυτό έχει ορισμένους ειδικούς δεσμευτικούς όρους όπως είναι η έκταση και η μορφή της ανασκαφής, η οποία εντάσσεται και εκτίθεται μέσα στο κτίριο, η
που θα στεγάσει τη ζωφόρο του Παρθενώνα και ο χώρος όπου θα εκτεθούν τα αετώματα της αρχαϊκής εποχής. Στόχος της αρχιτεκτονικής δημιουργίας πρέπει να είναι η αναζήτηση των όρων για τη βέλτιστη παρουσίαση των μοναδικών εκθεμάτων της Ακρόπολης. Τα έργα τέχνης και πολιτισμού που θα εκτίθενται απαιτούν ιδεώδη χώρο με ιδεώδεις συνθήκες φωτισμού και ατμόσφαιρας.
Η αισθητική του Μουσείου θα είναι αντάξια με τη σημασία των εκθεμάτων και το ύφος του φιλικό, όχι στομφώδες και επιτηδευμένο. Ο επισκέπτης του 21ου αι. αναμένει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης να αναδεικνύει με σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασικής εποχής.


Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα εξακολουθεί να έχει τον ειδικό χαρακτήρα μουσείου ενός συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, θα πρέπει να προκύπτει από το χώρο της Ακρόπολης και να αναφέρεται σ' αυτόν. Η ένταξη των αρχαίων του οικοπέδου Μακρυγιάννη μέσα στο Νέο Μουσείο θα γίνει με μια νέα αντίληψη. Ενδιαφέρει όχι απλώς η στέγαση των κτιρίων που αποκάλυψε η ανασκαφή, αλλά η αντιμετώπιση τους ως εάν ήσαν ένα γιγαντιαίο έκθεμα, μεγέθους μεγαλύτερου των δύο στρεμμάτων, το οποίο θα πρέπει να το βλέπει κανείς και πανοραμικά και με ειδικές οπτικές στοχεύσεις και εκ του σύνεγγυς με ειδικά κατασκευασμένους περιπάτους.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα στεγάσει πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά από συγκεκριμένα κτίρια του Βράχου. Είναι φυσικό ότι για την έκθεση τους θα υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην πραγματική σχέση των έργων αυτών με το αρχαίο κτίριο από το οποίο προέρχονται και στους κανόνες που επιβάλλει η έκθεση τους μέσα στο Μουσείο και η άνετη πρόσβαση του επισκέπτη σ' αυτά.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ενταγμένο μέσα σ' ένα ποικιλόμορφο περιβάλλον περιορισμένου αριθμού κτιρίων του 19ου αι. και του Μεσοπολέμου. Προγραμματισμένος στόχος είναι να κατεδαφιστούν, εκτός των διατηρητέων, όλα τα κτίρια που περιέχονται στο τετράγωνο Μακρυγιάννη. Ήδη έχει αρχίσει η κατεδάφιση των πρώτων απαλλοτριωθέντων οικοδομημάτων. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να γίνει μια ριζική αρχιτεκτονική ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου με υψηλής ποιότητος κατασκευή και περιβάλλον διαμορφωμένο φιλικά για τον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα επιβάλλει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ανανέωση όλης της περιοχής.
Η σχέση του οικοπέδου «Μακρυγιάννη» και η οπτική επαφή του με το βράχο της Ακρόπολης και τα μνημεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θέσης αυτής. Η ψηλή δόμηση των γύρω τετραγώνων παρεμποδίζει τη θέα προς τις άλλες κατευθύνσεις, κυρίως από τη στάθμη του εδάφους. Όμως από μία ψηλότερη στάθμη (π.χ. το δώμα του «Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως») το οπτικό πεδίο διευρύνεται από το λόφο του Λυκαβηττού και του Φιλοπάππου μέχρι το Φαληρικό όρμο προς τα νότια. Από τη θέση αυτή ο Παρθενώνας είναι πανοραμικά ορατός.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων την Ακρόπολη και το Μουσείο τα 3 τελευταία χρόνια (1998-2000) επισκέπτονται με εισιτήριο εισόδου κατά μέσο όρο 1.200.000 άτομα κατ' έτος. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα 400.000 που αφορούν στους μαθητές σχολείων, τους σπουδαστές και άλλους που επισκέπτονται την Ακρόπολη δωρεάν. Επομένως πρέπει να υπολογίζει κανείς τουλάχιστον 1.600.000 επισκέπτες το χρόνο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται αυξημένος για το νέο μουσείο που θα είναι όχι μόνο πιο ελκυστικό και πληρέστερο αλλά - θα επιτρέπει άνετη και πρακτική πρόσβαση στα ηλικιωμένα άτομα, στα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και στους επισκέπτες που δεν διαθέτουν χρόνο για περίπατο στο Βράχο της Ακρόπολης.
Κατά μέσο όρο για τα τρία τελευταία χρόνια (1998-2000) η κατανομή της επισκεψιμότητας κατά μήνα ήταν ως εξής :
Ιανουάριος 1,84% Ιούλιος 13,77%
Φεβρουάριος 2,10% Αύγουστος 16,59%
Μάρτιος 3,31 % Σεπτέμβριος 14,11 %
Απρίλιος 7,91% Οκτώβριος 11,21%
Μάιος 11,84 % Νοέμβριος 4 %
Ιούνιος 11,38 % Δεκέμβριος 1,89 %
Η κατανομή αυτή τροποποιείται αισθητά με τον συνυπολογισμό των μαθητικών επισκέψεων που πραγματοποιούνται τους μήνες Μάρτιο - Μάιο και Οκτώβριο -Δεκέμβριο.
Κατά τους μήνες της μεγάλης επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα Αύγουστο και Σεπτέμβριο σημειώθηκε προσέλευση έως και 10.000 επισκεπτών την ημέρα.
Το προφίλ των επισκεπτών της Ακρόπολης σύμφωνα με στατιστική ανάλυση του 1996 έχει ως εξής : Οι επισκέπτες προέρχονται κατά 33% από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 15% από τη λοιπή Ευρώπη 26% από τη Βόρεια Αμερική , 2%από την Ιαπωνία, 13% από λοιπές χώρες, τέλος 11% είναι ελληνικής καταγωγής.
Από το σύνολο των επισκεπτών 71 % είναι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η κατανομή των ηλικιών έχει ως εξής : 15-30 ετών 42%, 30-50 ετών 38%, 50 ετών και άνω 20%.




ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) αφού έλαβε υπόψη του τα προβλήματα του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, τα εκθέματα που πρόκειται να στεγασθούν στο Νέο Μουσείο και τις σύγχρονες αντιλήψεις για ένα σοβαρό εγχείρημα κατέληξε στο κτιριολογικό πρόγραμμα που ακολουθεί. Το καλοκαίρι του 2000 έγινε ο διεθνής διαγωνισμός και επιλέχθηκε από τους δώδεκα αρχιτεκτονικούς οίκους η πρόταση του BERNARD TSCHUMI εικόνα της οποίας βλέπουμε πιο κάτω . Οι μελετητές αφού έλαβαν υπόψη τους αυτό το πρόγραμμα, κλήθηκαν να κατανείμουν τις λειτουργίες του, προτείνοντας ένα ενιαίο συγκρότημα λαμβάνοντας υπόψη τους παράλληλα τις δεσμεύσεις που αναλυτικά αναφέρονται στο σχετικό κεφάλαιο.
Οι διαγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν μερικώς το κτιριολογικό πρόγραμμα, ύστερα βέβαια από σχετική τεκμηρίωση, αν πίστευαν ότι έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι της διακήρυξης. Αυτό δεν αφορά τα εμβαδά που είναι απαραίτητα για τις εκθεσιακές ενότητες. Στο κτιριολογικό πρόγραμμα που δίδεται, το εμβαδόν των εκθεσιακών χώρων είναι καθαρό μη συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών για κυκλοφορία, δομικά στοιχεία, οδεύσεις εγκαταστάσεων, κλιμακοστάσια κλπ., το ποσοστό των οποίων υπολογίζεται σε 30% του συνόλου των ωφελίμων χώρων.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Οι κτιριολογικές ενότητες που ακολουθούν συγκροτούν το συνολικό κτιριολογικό πρόγραμμα. Ορισμένες όμως από τις λειτουργίες του Μουσείου όπως η διοίκηση, η συντήρηση και τα
εκπαιδευτικά προγράμματα θα στεγαστούν κατά κύριο λόγο σε
άλλα δύο κτίρια, στο κτίριο Weiler και στο υπάρχον Μουσείο
της Ακρόπολης.

Η πρόταση που ήδη βραβεύθηκε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονη και επιτυχή κεντρική ιδέα ,η οποία με απλό και καθοριστικό τρόπο συνθέτει τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας για την επανασύνθεση των γλυπτών της Ακρόπολης με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας . Το κτίριο αρθρώνεται σε βάση , κορμό και στέψη . Ειδικότερα η στέψη αποτελείται από ένα ορθογωνικό διάφανο κτίσμα με σχήμα ,μέγεθος και προσανατολισμό που αναλογούν στο μνημείο στο οποίο αναφέρεται , δηλ. τον Παρθενώνα . Η πρόταση αυτή βγάζει τον επισκέπτη από τον κλειστό χώρο του μουσείου , όπου συνήθως βρίσκονται τα κορυφαία ευρήματα και τον ανεβάζει σε μια σχεδόν αέρινη διάσταση .





ΟΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ο κύκλος των εκθεμάτων του Μουσείου θα κλείνει με έργα του τέλους της αρχαιότητας. Ευρήματα των μεσαιωνικών και νεοτέρων χρόνων από την Ακρόπολη θα εκτίθενται αναλυτικά σε περιοδικές εκθέσεις στην ειδική αίθουσα του Νέου Μουσείου. Τα θεμελιώδη εκθεσιακά σύνολα θα είναι αυτά της αρχαϊκής εποχής με τα γλυπτά αλλά και τα αρχιτεκτονικά μέλη των κτιρίων της αρχαϊκής Ακρόπολης και τα έργα της κλασικής εποχής.
Τα εκθέματα είναι κυρίως γλυπτά, περίοπτα και ανάγλυφα μιας όψεως, θα περιλαμβάνονται ακόμη στην έκθεση αγγεία, χάλκινα, πήλινα, επιγραφές και νομίσματα. Ένα χαρακτηριστικό είδος έργων τέχνης που θα στηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι τα πολυάριθμα και μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά : ζωφόροι, μετόπες, αετώματα των αρχαϊκών και κλασικών κτιρίων της Ακρόπολης.

1. Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που συνδέεται άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο στις υπώρειες του Βράχου, ο επισκέπτης θα μπορεί να εξοικειώνεται με την επιτόπια ανασκαφή, επικεντρώνοντας την προσοχή του στα πέντε σημαντικότερα σημεία, δηλαδή στην κυκλική λεκάνη, στην αυλή με το πηγάδι, στο λατρευτικό Υ, στο πλακόστρωτο αίθριο σπιτιού και στο συγκρότημα λουτρού. Η συνολική εικόνα των ευρημάτων αυτών ανήκει στην όψιμη αρχαιότητα και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (3ος -7οςαι.μ.Χ.). Ωστόσο θα επισημαίνονται για τον επισκέπτη και οι αρχαιότητες παλαιοτέρων εποχών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Σε συγκεκριμένες θέσεις μέσα στην ανασκαφή θα εκτεθούν και τα κινητά ευρήματα που προέρχονται από εκεί. Ιδιαίτερη φροντίδα θα καταβληθεί για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να εισέρχεται και φυσικό φως στον αρχαιολογικό χώρο, και για τη διαμόρφωση με ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα των περιμετρικών ορίων του χώρου αυτού. (2.200 τ.μ.)
2. Άλλη ενότητα αποτελούν τα κινητά ευρήματα από τις σημαντικές θέσεις των υπωρειών του Βράχου μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης, αφού ολοκληρώσει την περιήγηση του Μουσείου, θα περάσει για να φτάσει στην κορυφή του Βράχου. Ένα εντυπωσιακό σύνολο θα είναι τα ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού, όπου το 419 π.Χ. ο Αθηναίος Τηλέμαχος ίδρυσε το πρώτο Ιερό του θεού στην Αθήνα. Ένα άλλο επίσης σημαντικό σύνολο είναι τα ευρήματα του Ιερού της Νύμφης που βρίσκεται μεταξύ του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και του πεζοδρόμου της Δίον. Αρεοπαγίτου. Ήδη στο υπάρχουν μουσείο της Ακρόπολης είχαν εκτεθεί τα λαμπρά κεραμικά ευρήματα αυτού του ειδικού Ιερού, στο οποίο έκαναν αφιερώματα οι νέες γυναίκες πριν από το γάμο τους. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα στη βόρεια κλίτη της Ακρόπολης. (800 τ.μ.)
3. Μετά τις αρχαιότητες της ανασκαφής Μακρυγιάννη και των υπωρειών της Ακρόπολης θα εκτεθούν τα αρχαϊκά έργα, τα οποία θα συνοδεύονται από χαρακτηριστικά ευρήματα των πρωιμοτέρων και των προϊστορικών χρόνων και θα κλείνουν με εκθέματα της εποχής του αυστηρού ρυθμού. Τα έργα της αρχαϊκής εποχής, τα ολόγλυφα και ανάγλυφα αλλά κυρίως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης είναι μοναδικά. Η ανατροπή και καθαίρεση τους από τους Πέρσες το 480 π.Χ. και η ταφή τους στην Ακρόπολη από τους Αθηναίους είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός με τεράστια συμβολική σημασία για την καταστροφή και το βίαιο τέλος μιας λαμπρής εφηβικής περιόδου της αττικής τέχνης και τη δημιουργία της κλασικής Ακρόπολης από τον Περικλή και το Φειδία. Στα έργα της αρχαϊκής περιόδου θα φτάνει το φως του αττικού ουρανού για να προσεγγίζει η μουσειακή έκθεση τις συνθήκες με τις οποίες τα έβλεπαν οι αρχαίοι στο χώρο της Ακρόπολης. Μαζί με τα μαρμάρινα και πώρινα γλυπτά θα εκτεθούν έργα κεραμικής που βρέθηκαν στους αποθέτες της περσικής καταστροφής και χάλκινα έργα, αναθήματα των ανθρώπων των αρχαϊκών χρόνων. Τα έργα του αυστηρού ρυθμού (480-450 π.Χ.), μιας περιόδου με έντονες αναζητήσεις και φανερή τόλμη, σφραγίζουν το τέλος του αρχαϊκού κόσμου και εισάγουν στη νέα εποχή της κλασικής Αθήνας που γεννιέται με τον Παρθενώνα στις αρχές του 2ου μισού του 5ου αιώνα.
4. Η ενότητα του Παρθενώνα είναι η κορύφωση του εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου. Εδώ θα εκτεθούν τα μοναδικά αρχιτεκτονικά γλυπτά του κτιρίου. Η ζωφόρος με την παράσταση της πομπής των Παναθηναίων, η οποία περιέτρεχε το κτίριο σε μήκος περίπου 160 μ. ξεκινώντας από τη νοτιοδυτική γωνία του και καταλήγοντας με παράλληλη διαδρομή στο ανατολικό μέτωπο. Η ζωφόρος θα στηθεί με την ίδια τάξη όπως στο κτίριο, δηλαδή κατά μήκος των πλευρών ενός ορθογωνίου περίπου 21X60 μ. και θα στερεωθεί σε τοίχο. Ένα μέρος αυτής της ζωφόρου βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ακρόπολης, ένα άλλο όμως μέρος εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο και αποτελεί αντικείμενο διεκδικήσεως για τη συνολική παρουσίαση της ζωφόρου, η οποία στο μεταξύ συμπληρώνεται και με άλλα θραύσματα από τον Βράχο της Ακρόπολης. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα γλυπτά του Παρθενώνα, τις μετόπες και τα αετώματα , ορισμένα από τα οποία έχουν άλλα μέλη τους στην Ακρόπολη και άλλα, τα οποία και μπορούν να συγκολληθούν, στο βρετανικό μουσείο. Στην αίθουσα του Παρθενώνα που οι διαστάσεις της θα είναι περίπου 80X40 μ. θα εκτεθούν οι οικοδομικές επιγραφές του κτιρίου και οι επιγραφές των θησαυρών του Παρθενώνα. Απαραίτητος όρος είναι η χρήση του φυσικού φωτός για την ανάδειξη της ποιότητας των γλυπτών του Παρθενώνα. (3.200 τ.μ.)
5. Τα μετά τον Παρθενώνα έργα συντάσσονται σε μια άλλη ενότητα η οποία περιλαμβάνει τα γλυπτά του ναού και του θωρακίου της Αθηνάς Νίκης, από τα οποία έχουν συγκολληθεί πολλά άγνωστα ως τώρα θραύσματα αποδίδοντας νέες ανάγλυφες πλάκες, τα γλυπτά της ζωφόρου του Ερεχθείου, η παράσταση των Καρυάτιδων, αρχιτεκτονικά μέλη του Ερεχθείου και των Προπυλαίων καθώς και οι οικοδομικές επιγραφές τους. Στην ίδια ενότητα προστίθενται τα ελεύθερα αναθήματα και τα ψηφισματικά ανάγλυφα στα οποία αποτυπώνεται η εξωτερική πολιτική της Αθήνας με τις άλλες ελληνικές πόλεις. (1.000τ.μ.)
6. Η τελευταία ενότητα που θα υπάρχει στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα αφορά στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Το περιεχόμενο της θα είναι μερικά αντίγραφα της ρωμαϊκής εποχής από έργα των κλασικών χρόνων και κυρίως πορτραίτα από τα οποία ορισμένα είναι αριστουργήματα. (200 τ.μ.)
7. Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται ειδικές εκθέσεις όπως η Ακρόπολη στους μεσαιωνικούς χρόνους αλλά και άλλου είδους εκθέσεις όπως Ευρωπαϊκός κλασικισμός και Κλασική Ακρόπολη. (800 τ.μ.)




ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Η κεντρική πρόσβαση στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως θα γίνεται από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώστε το Μουσείο να υποδέχεται τον επισκέπτη αμέσως μετά την είσοδο του στη ζώνη της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ή κατά την κάθοδο του από το Βράχο της Ακροπόλεως. Στο επίπεδο αυτό θα υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, πληροφόρησης με συμβατικό και ηλεκτρονικό τρόπο, εκδοτήριο εισιτηρίων, βεστιάριο, κατάστημα μουσείου, αίθουσα επισήμων, αίθουσα ξεναγών και δημοσιογράφων, χώρος ιατρικής βοήθειας, καθιστικά, W.C. και βοηθητικοί χώροι. Στη διαμόρφωση της ενότητας αυτής πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πέντε συγκεκριμένα σημεία οπτικής επαφής με τον επιτόπιο αρχαιολογικό χώρο. Για τη συνολική ενημέρωση των επισκεπτών θα κατασκευασθεί αίθουσα προβολών και πολυθεάματος. Για την αναψυχή των επισκεπτών θα υπάρχει αναψυκτήριο με πανοραμική θέα του επιτόπιου αρχαιολογικού χώρου και εστιατόριο - καφέ στο δώμα του μουσείου με θέα στην Ακρόπολη. (2.330τ.μ.)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Η διοίκηση του Νέου Μουσείου θα εγκατασταθεί σε χώρους του κτιρίου Weiler. Στο κτίριο του Νέου Μουσείου θα υπάρξει πρόβλεψη για ένα γραφείο του Διευθυντή του Μουσείου. Για την επιστημονική επεξεργασία των ευρημάτων και τη μελέτη τους προβλέπονται χώροι στο κτίριο Weiler. Η εξυπηρέτηση των αρχαιολόγων, των τεχνικών και των φυλάκων θα γίνεται και στο Νέο Μουσείο και στο κτίριο Weiler. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν στο κτίριο Weiler ενώ οι αρχαιολογικές αποθήκες που θα στεγασθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα δίνουν δυνατότητα μελέτης και φροντίδας των αρχαίων. Μέρος των αρχαιολογικών αποθηκών περίπου 300 τ.μ. θα πρέπει να κατασκευασθούν με προδιαγραφές καταφυγίου για την προστασία των αρχαίων σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων. (190 τ.μ. + 3.250 τ.μ.)

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ WEILER ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Το κτίριο Weiler, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικού μικτού εμβαδού συμπεριλαμβανομένου του υπογείου 3.850 τετρ. μέτρων.
Στο κτίριο αυτό θα παραμείνουν οι αρχαιολογικές αποθήκες του υπογείου, το ισόγειο θα χρησιμοποιηθεί για αρχαιολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια συντήρησης, το ήμισυ του α' ορόφου θα χρησιμοποιηθεί επίσης για εργαστήρια, ενώ το υπόλοιπο ήμισυ και ο β' όροφος θα παραμείνουν στη χρήση της διοίκησης. Το κτίριο Weiler θα συνδεθεί με το νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την εξυπηρέτηση των αρχαιολόγων, συντηρητών και λοιπού προσωπικού του Μουσείου.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα έργα για την ανέγερση του νέου μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς . Ελπίδα όλων μας είναι αυτό το μεγάλο έργο να ενσωματωθεί στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθηνάς να είναι έτοιμο με την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων του 2004.











ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
3. ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
4. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
5. Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
6. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ
7. ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
8. ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9. ΟΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
10. ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ WEILER ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
11. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
12. ΕΠΙΛΟΓΟΣ


ΠΗΓΕΣ
• Νόμος 2060/94
• Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
• Internet
• Ελληνικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: